2 juli 15:00-15:45 Så skapar vi integration i våra bostadsområden

08 maj 2018 Trots att vi talar mycket om blandande bostadsområden ser vi en ökad segregation i samhället. Bostadsbristen bidrar till trångboddhet i miljonprogramsområdena. Vad kan politiken och byggbranschen bidra med för att öka integrationen?

Moderatorn Veronica Hejdelind började med att ställa frågan ”Hur duktiga har vi egentligen varit att bygga integrerade områden?”

Enligt Maria Pleiborn, bostadsmarknadsexpert och demograf på WSP, bygger vi rätt enahanda miljöer. Det resulterar i att vi får grannar som är lika oss själva.

Jonas Nygren, förbundschef på Hyresgästföreningen menade att det ser olika ut på olika ställen i kommunerna, en del är duktiga på att skapa mötesplatser.

Kan man bygga bort segregation, frågade moderatorn panelen.

-        Det är viktigt att man inte bara tittar på huset, utan på helheten. Plocka in olika delar, locka in verksamheter, även kommunala, och planera för naturliga mötesplatser, menade Maria Plejborn, WSP.

Vi står inför en enorm utmaning gällande bostadsfrågan konstaterade Catherina Fored, vd och arkitekt, HSB Norra Stor-Stockholm
- Social hållbarhet otroligt viktigt för oss, men vi har mer att göra. Vi jobbar med toleransfrågan för att skapa det samhälle vi vill ha. Nu måste vi se till att bygga för alla.

Jonas Nygren menade att det viktigaste är att vara uthållig och långsiktigt och låta människor själva vara med och bidra och tycka om vilka åtgärder de tycker behövs i deras områden.

Författaren och föreläsaren Mary Juusela hjälper skolor och kommuner runt om i landet med integrationsfrågan. Det största problemet som måste lösas är att vi måste skapa en vilja att mötas. Skolan är en viktig del, och genom att fokuserat arbeta och prata med barn och ungdomar kan vi komma till en förändring, enligt henne.

Jonas Nygren påpekade att bostadspolitik och stadsbyggnad bara en liten del i segregationsfrågan, det finns en mängd andra aspekter att ta ställning till för att komma vidare i frågan.

- Bostadspolitiken och stadsplaneringen kan mildra konsekvenserna av segregationen. Skillnaderna i samhället har ökat för att alla inte får en utbildning och kommer in på arbetsmarknaden. Lösningen är att ta ett helhetsgrepp om den sociala hållbarheten, menade han.

Debattdeltagare:

Jonas Nygren, Förbundschef, Hyresgästföreningen
Magnus Lindgren, Stiftare och ledamot, Stiftelsen Tryggare Sverige
Mary Juusela, Författare och föreläsare, Lika Olika-modellen
Maria Pleiborn, Bostadsmarknadsexpert och Demograf, WSP
Ola Johansson, Bostadspolitisk talesperson, Centern
Catherina Fored, VD och arkitekt, HSB Norra Stor-Stockholm
Veronica Hejdelind, Moderator, Arwidssonstiftelen

Plats: Strandgatan 35
Arrangör: HSB