Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

HSBs förslag på stärkt konsumentskydd på bostadsmarknaden

02 oktober 2017 Regeringen har utrett frågan om stärkt konsumentskydd på bostadsrättsmarknaden. Det finns flera väl avvägda förslag som HSB ser mycket positivt på i utredningen och gärna skulle se att de genomförs, men de avgörande delarna som verkligen stärker konsumentskyddet saknas, framför allt när det gäller bostadsrättsföreningars redovisningar. Därför har HSB lämnat in sina synpunkter i ett remissvar till regeringen.
Sofie Kjellin, chefsjurist HSB Riksförbund

– HSB har under en längre tid ansett att Bostadsrättslagen behöver moderniseras. Därför välkomnade vi att regeringen tillsatte denna utredning och jag har också deltagit som expert i utredningen, säger Sofie Kjellin, chefjurist HSB Riksförbund.  

Utredningens syfte har varit att lämna förslag som ska stärka konsumentskyddet. Det finns flera väl avvägda förslag som HSB ser mycket positivt på och gärna skulle se att de genomförs. Som till exempel att det ska bli tryggare att köpa en bostadsrätt, att lägenhetens andel av föreningens lån ska anges i mäklarannonsen samt att lagreglerna kring bostadsrättshavarens ombyggnationer förtydligas. Men de avgörande delarna som verkligen stärker konsumentskyddet saknas, framför allt när det gäller bostadsrättsföreningars redovisningar.

– Detta är en stor brist och HSB förordar därför att regeringen i den fortsatta beredningen arbetar för att ett mer ändamålsenligt regelverk för bostadsrättsföreningars redovisning, som verkligen tar konsumentperspektivet på allvar, tas fram än det som utredningen föreslår, säger Sofie Kjellin. 

HSB har tillsammans med branschen tagit fram ett gemensamt förslag som vi menar skulle stärka konsumentskyddet.

– Vårt förslag leder till att betydligt fler förstår årsredovisningen och få en bättre och mer rättvisande bild av föreningens ekonomiska status. Styrelsen som lämnar årsredovisningen skulle genom detta få ett verktyg att föra resonemang om årsavgifterna, vilka större reparationer föreningen står inför respektive har utfört och vilken utveckling av årsavgifterna de använt som beslutsunderlag. Dessutom skulle mer jämna och förutsägbara avgiftsnivåer bli en följd av att byggnaderna kontinuerligt besiktigas och framtidsplanerna uppdateras. Det skulle inte minst minimera riskerna för överraskningar, säger Sofie Kjellin. 

Här kan du ta del av hela remissvaret.