Idag slänger genomsnittssvensken cirka 74 kilo mat per år, och då räknar man inte mat och dryck som hälls i avloppet. Kajsa Lindström, designer på Beteendelabbet och forskningsledare i projektet på HSB Living Lab, menar att detta är ett beteende som sällan är avsiktligt eller speciellt väl genomtänkt. Dessutom är det kostsamt för både individ och planet.
– Matsvinn är en beteendeutmaning där det finns ett tydligt gap mellan vilja och handling. Därför är det intressant att tillsammans med de boende i HSB Living Lab djupdyka kring vilka mentala och fysiska hinder som står i vägen för att gå från vilja till handling, säger Lise Ohlsén, legitimerad psykolog på Beteendelabbet.
I HSB Living Lab ska nya sätt att bygga och forma framtidens hållbara boende utvecklas under de närmsta tio åren. Det är en plats för att testa, mäta och få lov att misslyckas för att sedan lyckas - ett arbetssätt som passar väl ihop med Beteendelabbets tvärdisciplinära team inom psykologi, design, beteende och miljöekonomi där experiment är av stor vikt.
Nu ska de båda labben tillsammans designa, testa och mäta prototyper som förhoppningsvis kan påverka de beteenden som leder till matsvinn.
– Genom samverkan mellan HSB Living Lab och Beteendelabbet har vi nu möjlighet att testa och på djupet förstå hur hyresgästernas beteendemönster kring matsvinn ser ut idag för att skapa hållbara beteenden för framtiden. Förhoppningsvis är det när innovation och beteendevetenskap får lov att mötas som vi kan närma oss svaren på framtidens utmaningar, säger Kajsa Lindström.