Personalliggare - nytt ansvar för brf

14 december 2015 Från och med den 1 januari 2016 ska det finnas elektroniska personalliggare på byggarbetsplatser där bygg- och anläggningsverksamhet bedrivs. Och som fastighetsägare är bostadsrättsföreningen byggherre vid större projekt. Ansvaret kan dock övertas av entrepenör med ett skriftligt avtal. Detta är ett försök av skatteverket att motverka svartarbete i byggbranschen.

Så här skriver HSB Stockholm 7 december:

Nya regler från den 1 januari

Från och med den 1 januari 2016 ska det finnas elektroniska personalliggare på byggarbetsplatser där bygg- och anläggningsverksamhet bedrivs, och där vilka beräknas omsätta över 4 prisbasbelopp (ca 177 000 kr exkl. moms). På byggarbetsplatser där byggverksamheten har påbörjats före ikraftträdandet ska dock lagen tillämpas så snart det kan, där det kan antas att byggverksamheten kommer att avslutas efter den 30 juni 2016.
En personalliggare är en förteckning över vilka som är verksamma på byggarbetsplatsen, när de har börjat och när de har slutat varje arbetspass. Syftet med personalliggare är att motverka svartarbete och främja en sundare konkurrens i byggbranschen.

Byggherre = fastighetsägare

Bostadsrättföreningen har såsom byggherre skyldighet att se till att det finns en elektronisk personalliggare på byggarbetsplatsen och att den upprättas och hanteras på rätt sätt. Ansvaret att föra personalliggaren kan överföras i avtal till entreprenören.

Anmäl byggarbetsplatsen till Skatteverket innan byggverksamheten påbörjas, vilket är det samma som när det faktiska byggandet startar. Om du har e-legitimation är det enklast och säkrast att göra det via Skatteverkets e-tjänst som öppnar i mitten av december. Om du inte har möjlighet att skaffa e-legitimation kan du anmäla byggverksamheten på en blankett. Blanketten kommer att finnas tillgänglig på Skatteverket.se från den 15 december 2015. Mer information hittar du på www.skatteverket.se

Vi hjälper våra kunder och medlemmar!

HSB Stockholm bedriver i egen regi både bygg- och anläggningsarbeten. Vi utför på uppdrag av våra kunder och medlemmar allt från snickeri, el och vvs-entreprenader till att anlägga nya utemiljöer. I vår roll som entreprenör kommer vi att hjälpa byggherren/ bostadsrättsföreningen med att föra den elektroniska personalliggaren. Vi kommer att ta på oss ansvaret att följa Skatteverkets regler för att ytterligare öka servicegraden till våra kunder och medlemsföreningar. HSB Stockholm ser positivt på Skatteverkets syfte att motverka svartarbete och främja en sundare konkurrens i byggbranschen. För att få en offert på våra bygg- och anläggningstjänster kan du skicka en offertförfrågan till HSB Stockholm.

Ramavtal

Vi kommer att uppdatera våra ramavtal så att våra ramavtalsleverantörer hjälper våra kunder och medlemmar med att föra den elektroniska personalliggaren. HSB Stockholm har tecknat ett antal ramavtal för att säkerställa kvalitet inom en mängd entreprenadtjänster. Genom att avropa HSB Stockholms ramavtal får våra kunder en extra trygghet när entreprenader ska genomföras i fastigheterna.  Läs mer om våra ramavtal på: http://www.hsb.se/stockholm/medlem/bostadsrattsforening/erbjudanden/