Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Filippinerna; 30 familjer in i nya bostäder efter tyfonen

25 juni 2014 Supertyfonen Haiyan slog till utan förvarning i november 2013. Ovädret, med vindar på upp till 380 kilometer i timmen, lämnade mer än fyra miljoner människor utan bostad i Filippinerna. Utanför staden Ormoc har nu 30 familjer flyttat in i nya hus tack vare stöd från We Effect

Människorna har byggt husen tillsammans. Det var känslomässigt när nycklarna överlämnades.
- Ibland undrar jag om det verkligen är sant, säger 33-åriga Helen Tabaranza, vars familj - som består av Helen själv, hennes man och deras tre barn - drabbades hårt av Haiyan.
- Vårt gamla hus blev fullständigt förstört. När taket rasade in tvingades vi fly till en vän en bit bort. När det värsta av tyfonen hade dragit förbi gick vi till vårt hus och tittade. Bara golvet var kvar.

Hon berättar att mycket hårt jobb och samarbete ligger bakom de nya husen, som ger henne och familjen trygghet. Bostadsprojektet, som följder den kooperativa modellen, är helt finansierat av insamlade pengar från både medlemsorganisationer och privata givare; bland annat bidrog HSB med en miljon kronor. HSB Sydost bidrog med 50 000 kronor. Projektet består i sin helhet av 60 bostäder. De första 30 av dessa är alltså färdiga och inflyttade nu.

För Helen, som lagt ner 300 arbetstimmar i byggprojektet, är belöningen både tydlig och efterlängtad. En värdig bostad som bättre står emot stormar och översvämningar.

Helen Tabaranza till höger på bilden.